volg ons op Facebook

Duurzame meubelen
Meubels van de Molen zijn een initiatief van De Werkplaats Wormer, een groep samenwerkende meubelmakers aan de Veerdijk in Wormer. De collectie bestaat uit een aantal meubelen en een serie kleinere gebruiksvoorwerpen van molengezaagd hout die de ambachtelijke sfeer en oerprincipes van een historische houtzaagmolen uitstralen. De producten worden met de hand vervaardigd van in Nederland gekapt en op ‘Zaanse’ windkracht gezaagd hout. Door een meubel te kopen steunt u zowel het behoud van de molen als de lokale bedrijven die zich sterk maken voor het eindproduct. De sprekende ontwerpen werden onder andere verzorgd door Henk Dogger, een ontwerper met ruime ervaring op het gebied van meubel en interieur. Hij heeft de sfeer van de molen op eigenzinnige manier vertaald naar een bijzondere collectie meubels.

 

Hout van eigen bodem
Het gebruikte hout is onder andere aangekocht tijdens De Rondhout Veiling, die jaarlijks op Park Hoge Veluwe plaatsvindt. Hier worden de mooiste en meest bijzondere stammen van Nederlandse landgoederen en bosgebieden, die door het Staatsbosbeheer gekapt zijn, geveild. Inheemse houtsoorten zoals Eik, Kers, Berk, Meidoorn, Iep en Walnoot met zowel sobere stukken als prachtige vergroeiingen, splitsingen en ent-stukken maken de producten zeer decoratief en elk stuk uniek. De Samenwerkende Makers willen met hun ambachtelijke wijze van houtbewerken op een eerlijke en hedendaagse manier het unieke karakter van elke plank tot uitdrukking laten komen in hun producten.

 

Milieubewuste verwerking
De samenwerkende meubelmakers kiezen voor een milieubewuste en energie-arme wijze van hout verduurzamen en passen de ‘oude’ maar beproefde techniek van het wateren toe. Ongezaagde stammen worden, afhankelijk van de houtsoort, enkele maanden tot zelfs enige jaren in de Zaan gelegd. Tijdens dit proces spoelen suikers en voedingstoffen uit de stam en maakt het hout -eenmaal gezaagd en te drogen gelegd- beter bestand tegen rot en ongedierte. Bijkomend voordeel is dat het hout minder ‘werkt’ en daardoor een eindproduct oplevert wat langer mooi blijft. In de industrie wordt deze methode nauwelijks nog toegepast vanwege renteverlies en het niet direct zichtbare resultaat. 

 

Voor meer informatie:

post@MeubelsvandeMolen.nl

 

Meubels van de Molen is een initiatief van:

Rutger Graas

Walter Vree

De Werkplaats
Industrieweg 4E
1566 JP
Assendelft
075-6219789